SPOR Afrikalı futbolcuların sınır tanımayan yolculuğu Her yıl Afrika ülkelerinden binlerce genç dünyanın farklı bölgelerine futbolcu olma hayaliyle göç ediyor. İnsan kaçakçılığı ve özellikle ekonomik sorunlar pek çoğunu bu hayalinden alıkoyuyor. BİLGİ Spor Yöneticiliği Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Hacısoftaoğlu Avrupa'da 7 ülkede yürütecekleri SINAFE projesiyle Afrikalı göçmen futbolcuları nasıl destekleyeceklerini anlattı.
SAĞLIK Sağlık çalışanlarının COVID-19 mücadelesi: Dayanışma, ayrışma, tükenmişlik BİLGİ Perfüzyon Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Bostan’ın yazarları arasında yer aldığı “Ateş ve İhanet” kitabı, sağlık çalışanlarının COVID-19 ile mücadelesini inceliyor
KÜLTÜR SANAT 'Performans Sanatı Pratikleri' izleyiciyle buluştu BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı öğrencileri “PA315 Performans Sanatı Pratikleri” dersinde gerçekleştirdikleri performanslar aracılığıyla deneyimledikleri duyguları anlattı.
İNSAN VE TOPLUM ‘Sistemin dışına itilenler radikalleşiyor’ BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasret Dikici Bilgin'in Türkiye araştırmacısı olarak yer aldığı “Avrupa ve Ötesinde Radikalleşmenin Önlenmesi” projesi 16 ülkede radikalleşmenin dinamiklerini inceleyecek.
KORONAVİRÜS SONRASI DÜNYA COVID-19 salgınının kadınlar üzerindeki ekonomik etkisi üzerine gözlemler Doç. Dr. Yelda Yücel yazdı.
DÜNYA DERSLERİ Dünyadaki tüm insanların öğrenci olduğu bir sınıfta ne anlatırdınız? Prof. Dr. Hatice Gülen cevaplıyor.
KÜLTÜR SANAT Geçmişten şimdiye tercüme edilen “Şeylerin Ailesi” BİLGİ Mimarlık mezunları Derya Yıldız, Seray Özdemir, Ulufer Çelik ve Yağmur Uyanık’ın kavramsal sanat çalışmalarının yer aldığı “Şeylerin Ailesi” grup sergisi are’da izleyiciyle buluştu.
İNSAN VE TOPLUM Komplo teorilerine inanç ve kurumlara güvensizlik infodemiyi tetikliyor TÜBİTAK destekli “İnfodemi ile Etkin Mücadele” araştırma projesinin bulgularına göre toplumun yüzde 56’sı COVID-19’un biyolojik silah olduğuna, yüzde 44’ü virüsün yaşlı nüfustan kurtulmak için üretildiğine inanıyor.
İNSAN VE TOPLUM Çoğunluk kendi grubunu kayırma eğiliminde BELİS'in TÜBİTAK desteğiyle yürütttüğü deneyler Türkiye’de toplumun yüzde 55’inin kaynakların bölüşümü için alınan kararlarda kendi grubunu kayırma eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ayça Ebru Giritligil deney sonuçlarını yorumladı.
PORTRE ‘Bana hayatta en çok edebiyat heyecan verir’ Prof. Dr. Jale Parla ile hayatı ve edebiyat serüvenine dair konuştuk: “Bana hayatta en çok edebiyat heyecan verir. Kendimle kaldığım; bütün renklerin, kokuların, sessizliğin bana huzur verdiği anlarda aklıma edebiyattan bir dize gelir.”
İNSAN VE TOPLUM Türkiye’nin göç ve entegrasyon politikaları karnesi Göç ve entegrasyon politikalarını ölçen MIPEX'in 2020 raporuna göre Türkiye eğitim ve sağlık alanında önemli ilerleme kaydederken siyasi katılım, işgücü piyasası hareketliliği ve ayrımcılıkla mücadele yol kat edilmesi gereken alanlar arasında yer alıyor.
BİLİM VE TEKNOLOJİ Kanser ilaçlarının yan etkilerini öngören model geliştirildi BİLGİ Genetik ve Biyomühendislik mezunları Melisa Tüncer ve Arzu Çakır, Dr. Öğr Üyeleri Özlem Ulucan Açan ve Hilal Taymaz Nikerel danışmanlığında kanser ilaçlarının yan etkileriyle ilişkili 24 gen tespit etti.
KÜLTÜR SANAT Kadınlık hallerini kadın gözüyle anlatan bir film: Mamaville BİLGİ Sinema ve Televizyon mezunu Irmak Karasu’nun yazıp yönettiği Mamaville, Altın Portakal’da en iyi kısa film ödülünü aldı. Karasu ile Mamaville'e dair konuştuk.
İNSAN VE TOPLUM Palmira’nın dijital doğuşu Prof. Dr. Ahmet Denker’in Minna Silver ve Gabriele Fangi ile kaleme aldığı “Çölün Gelini Palmira” kitabı, Palmira antik kentinin kültürel mirasını belgeler, görüntüler ve dijital modellemeler ile yaşatmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Ahmet Denker anlattı.
BİLİM VE TEKNOLOJİ Duyguları algılayan robot BİLGİ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunları Oğuzcan Karadeniz ve Hasan Han, Dr. Öğr Üyesi Baykal Sarıoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Dalyan danışmanlığında insan duygusunu yüz ifadesinden tanıyan robot geliştirdi.
İNSAN VE TOPLUM Çocukların online güvenliği için yol haritası Doç. Dr. Leyla Keser Berber ve araştırmacı Ayça Atabey ile çocuklara yönelik online istismarla mücadelede yol haritası sunan yeni kitaplarını konuştuk.
BİLİM VE TEKNOLOJİ Yapay zekâ solunum sesimizden hastalığımızı tespit edebilir mi? BİLGİ Elektrik-Elektronik öğrencisi Firaz Özer, Dr. Öğr. Üyesi İpek Şen danışmanlığında solunum sesinden akciğer hastalığını tespit edebilen algoritma geliştirdi.
MEZUN ‘Kitaplar çocuklarla aramızdaki bağı güçlendirir’ Uzman klinik psikolog ve çocuk kitabı yazarı Büşra Tarçalır ile çocuk kitaplarının renkli dünyasını ve çocukların psikolojik gelişimine katkılarını konuştuk.
TASARIM Plastiğe alternatif ekolojik ambalaj: Bio’c BİLGİ Endüstriyel Tasarım öğrencisi Zümra Yağmur Çetinler’in tasarladığı biyoplastik ambalaj Bio'c plastiklerin çevreye verdiği zararın önüne geçmeyi hedefliyor.
MEZUN ‘Orkestra şefliğinde en çok ekip olarak yaratma hissini seviyorum’ BİLGİ Müzik'ten mezun olduktan sonra eğitimine devam etmek için gittiği Amerika’da pek çok orkestraya şeflik yaparak Türkiye’yi başarıyla temsil eden Nisan Ak ile müzik serüvenine dair konuştuk.
BİLİM VE TEKNOLOJİ Yetiştirdikleri bitkilerden elektrik ürettiler BİLGİ Genetik ve Biyomühendislik mezunu Ömer Yıldız ile Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencisi Ege Salih Uras, TÜBİTAK destekli projelerinde endüstriyel bitkilerden elektrik üretiyor.
BİLİM VE TEKNOLOJİ santralistanbul Kampüsü’nde robotların savaşı: Paranoid Android Paranoid Android, BİLGİ Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Fatih Kıran ve Mehmet Öztop tarafından geliştirilen, distopik bir dünyayı konu alan bir bilgisayar oyunu...
BİLİM VE TEKNOLOJİ CERN ATLAS deneyi evrenin yeni sırlarının peşinde Prof. Dr. Serkant Ali Çetin ile BİLGİ Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin CERN ATLAS Deneyi’nde Türkiye’nin sorumlu olduğu çalışmalar için geliştirdiği yeni projeyi ve evrenin sırlarını konuştuk
İNSAN VE TOPLUM ‘İnfodemi virüs kadar hazırlıklı olmamız gereken bir güvenlik sorunu’ Prof. Dr. Emre Erdoğan’ın COVID-19 sürecinde infodeminin yayılmasında bireylerin davranışlarını ve bu davranışları etkileyen faktörleri araştıracağı projesi TÜBİTAK desteği aldı.
GÜNDEM ‘Zihinsel bir salgınla da karşı karşıyayız’ Koronavirüs salgınının insan ve toplum psikolojisindeki etkilerini konuştuğumuz BİLGİ Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker, "Zihinsel bir bulaşla da karşı karşıyayız. Korku ve çaresizlik bulaşıyla… Bu neredeyse bir pandemi fobisi haline gelmiş durumda” diyor
TASARIM Kanser tedavisi gören çocuklar için bir tasarım: Rio BİLGİ Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Türkan Yaprak Kaynar, mezuniyet projesi kapsamında, kanser tedavisi gören çocukların hareket kabiliyetini ve hastane ortamına uyum sürecini kolaylaştıracak bir ünite tasarladı.
İNSAN VE TOPLUM Çocuk işçiliği ile mücadelenin son 20 yılı tartışıldı BİLGİ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve BİLGİ ÇOÇA tarafından düzenlenen webinarda çocuk işçiliği ile mücadelenin son 20 yılı tartışıldı.
İNSAN VE TOPLUM ‘Çocukların dijital medya kullanımını riskleri gözeterek teşvik etmeliyiz’ Çocukların Koronavirüs pandemisi sürecinde dijital medya kullanımını Dr. Öğr. Üyesi Esra Ercan Bilgiç ile konuştuk.
TASARIM Koronavirüse karşı gıda güvenliği sağlayan bir tasarım: Momentum BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencisi Mehmet Tolga Bilgiç’in tasarladığı Momentum, gıdaların COVID-19 gibi virüsler ve bakterilerden arındırılmasını sağlıyor.
BİLİM VE TEKNOLOJİ Koronavirüs tedavisini kolaylaştıracak video laringoskop BİLGİ öğrencileri, Koronavirüs tedavisinde kritik önem taşıyan entübasyon işlemlerine yönelik kolay erişilebilir video laringoskop cihazı geliştirdi.