BİLİM VE TEKNOLOJİ
01 Ağustos 2022

BİLGİ öğrencileri deniz suyundan içme suyu üretecek cihaz geliştirdi

BİLGİ Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencileri Mevlüt Arkan, Mehmet Can Akın ve Utku Gökyer, mezuniyet projeleri kapsamında deniz suyundan içme suyu üretebilen bir cihaz geliştirdi. Güneş enerjisiyle çalışan cihaz, temiz suya erişim için çevre dostu ve sürdürülebilir bir alternatif sunuyor

...
BİLGİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mevlüt Arkan, Mehmet Can Akın ve Utku Gökyer'in geliştirdiği cihaz güneş enerjisiyle deniz suyundan içme suyu üretiyor.

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre dünyada bugün her 3 kişiden biri güvenli içme suyuna erişemiyor. Günümüzde 2.3 milyar insan su sıkıntısı bulunan ülkelerde yaşıyor, bu nüfusun 733 milyonu için ise su kaynaklarına erişememek ciddi bir risk oluşturuyor.  İçilebilir tatlı su kaynakları giderek azalırken 2040 yılına gelindiğinde su talebinin yüzde 50 artabileceği ve bu durumun da bu önemli yaşam kaynağı üzerindeki baskıyı artıracağı düşünülüyor.

BİLGİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mevlüt Arkan, Mehmet Can Akın ve Utku Gökyer, Doç. Dr. Erdem Günay danışmanlığında deniz suyunun arıtılarak içme suyuna dönüştürülebileceği bir cihaz geliştirdi. Güneş enerjisiyle çalışan cihaz, deniz suyunun fosil enerji kullanılarak arıtıldığı yöntemlere sürdürülebilir bir alternatif sunuyor.

Proje ekibinden Mevlüt Arkan, “Projemiz özellikle temiz su kaynağı az olan ve temiz suya erişmek için fosil kaynaklı arıtma yöntemlerini kullanan ülkeler için alternatif bir arıtma yöntemi olabilir. Örneğin Körfez ülkelerinde kullanılan deniz suyunu tuzdan arındırma yöntemlerinde fosil enerji kaynaklarından yararlanılıyor. Hayatın her alanında kullandığımız fosil enerji kaynaklarının çevreye verdiği olumsuz etkileri azaltmak hepimiz için hayati önem taşıyor. Biz de bu bakış açısı ile güneş enerjisi ile saf su elde edebileceğimiz tamamen çevre dostu bir cihaz geliştirdik” diyor.

‘Fresnel lensler kullanarak buharlaşmayı artırdık’

Mehmet Can Akın ise cihazın çalışma prensibini şu sözlerle anlatıyor: “Tamamen izole bir fanusun orta haznesine deniz suyu ekleniyor. Çatısı eğimli bir yapıya sahip olan fanusun üzerine yerleştirdiğimiz fresnel lensler sayesinde güneş ışığını tek noktaya toplayarak içerdeki buharlaşmayı artırıyoruz. Daha sonra buharlaşan saf su damlacıkları fanusun çatısına toplanıyor ve oradan da temiz su haznelerine doluyor. Yaptığımız 25 cm küplük prototip ile 12 saatte yaklaşık 250 ml saf su elde edebiliyoruz.”

Hedefimiz karbonsuzlaşmaya katkı sunmak

Projenin özellikle temiz suya erişimi olmayan insanların hayatını kolaylaştırabileceğini belirten Utku Gökyer ise “Proje orta ve küçük ölçekli su ihtiyacı olan her kesimin ihtiyacını karşılayabilir. Dünya 2050 Net Sıfır hedeflerine doğru hızla yol alırken güneş enerjisi kullandığımız bu proje ile karbon salımını azaltmaya katkıda bulunmayı ve günümüzde fosil enerji kaynakları kullanılarak yapılan tuzdan arındırma metotlarına bir alternatif yaratmayı hedefledik” diyor.