TASARIM
24 Temmuz 2020

Kanser tedavisi gören çocuklar için bir tasarım: Rio

BİLGİ Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Türkan Yaprak Kaynar, mezuniyet projesi kapsamında, kanser tedavisi gören çocukların hareket kabiliyetini ve hastane ortamına uyum sürecini kolaylaştırmak için masa, sandalye ve serum askısından oluşan bir ünite tasarladı.

...
BİLGİ Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Türkan Yaprak Kaynar'ın kanser tedavisi gören çocuklar için tasarladığı ünite, oyun alanı olarak kullanılabilecek masa, sandalye, serum askısı ve tepsiden oluşuyor.

Kanser hastalığı ve tedavisi, çocukların vücut işlevlerini ve hareket kabiliyetlerini kısıtlayarak yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. BİLGİ Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Türkan Yaprak Kaynar, Prof. Dr. Özlem Er, yarı zamanlı öğretim elemanları Ulaş Erdoğan, Gürçağ Özler, Ahmet Sertaç Öztürk ve araştırma görevlisi Gizem Öz danışmanlığında yürüttüğü bitirme projesi kapsamında kanser tedavisi gören çocukların fiziksel aktivitelerini ve hastane ortamına uyum süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla oyun alanı olarak kullanılabilecek masa, sandalye, serum askısı ve tepsiden oluşan bir ünite tasarladı.   

Projeyi geliştirirken kanser hastası çocukların hareketlerini gözlemleyen ve ebeveynleriyle görüşmeler gerçekleştiren Kaynar’ın Rio olarak isimlendirdiği ürün, oturma veya yatma gibi çeşitli pozisyonlara uyarlanabilirken hastane odasında tedavi gören çocukların yaşam aktivitelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

‘Çocukların hastalık algısını hafifletmek istedim’

Ablasının bir buçuk yıl lösemi tedavisi gördüğünü ve bu süreçte hastane ortamında onunla birlikte kaldığını belirten Kaynar, “Kanser hastası çocukların hastanede kaldıkları süreçte onların hem dış dünyaya adapte olabilecekleri hem de yaşam aktivitelerini daha kolay gerçekleştirebilecekleri bir ürün tasarlamak istedim. Tedavi sürecinde çocukların kullandıkları ilaçlardan dolayı yataktan kalkamadığı ve sürekli seruma bağlı olduğu bir dönem yaşanıyor. Tedavi daha hafiflediği zamanlarda ise çocuk daha enerjik oluyor, yataktan çıkarak daha kolay hareket edebiliyor. Bu süreçte çocukların hareket etmesi önemli, çünkü sürekli yatakta kalmak kas gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Ben de her iki süreci de düşünerek çocukların hastane ortamında kendilerine özel bir alana sahip olabileceği, daha keyifli vakit geçirebileceği ve hasta olma durumunun çocuklarda yaratabileceği olumsuz algıyı hafifletebilecek bir ürün tasarlamak istedim” diyor.

...
RIO, hastane odasında tedavi gören çocukların yaşam aktivitelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Kaynar’ın 3-6 yaş grubu için tasarladığı masa ünitesinde sandalyenin sırt bölümünde çocuğun görmeyeceği bir şekilde izole edilmiş zürafa formunda bir serum askısı, oyun, çizim veya el işi faaliyetlerini gerçekleştirebileceği bir masa, oyuncaklarını koyabileceği hazneler ve vaktini yatakta geçirmesi gerektiği zamanlarda aktivitelerini gerçekleştirebileceği bir tepsi yer alıyor.