TASARIM
31 Ağustos 2021

Réparation Club: Tekstil endüstrisine ekolojik bir alternatif

BİLGİ Endüstriyel Tasarım mezunu Öykü Su Pekergin, tekstil atıklarının ileri dönüştürüldüğü sürdürülebilir bir alışveriş platformu tasarladı. Tekstil endüstrisinin dünyanın ikinci büyük kirleticisi konumunda olduğuna dikkat çeken Pekergin, “Ekolojik bir alternatif mümkün” diyor

...
Öykü Su Pekergin'in Réparation Club kapsamında tekstil atıklarından tasarladığı ceketler

Réparation Club, BİLGİ Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Öykü Su Pekergin’in bitirme projesi kapsamında tasarladığı sürdürülebilir ve ekolojik bir alışveriş platformu. Platform, kullanıcılardan toplanan hasar görmüş ya da kullanılmayan tekstil atıklarının ileri dönüştürülmesiyle elde edilen ürünleri yeniden kullanıma sunmayı amaçlıyor. Pekergin’in geliştirdiği iş modeline göre gönderilen atıklardan hangi ürünün üretileceği de yine kullanıcıların tercihine göre belirleniyor.

‘Tekstil atığının yüzde 85’i çöp oluyor’

Öykü Su Pekergin, tasarladığı projenin amacını şu sözlerle anlatıyor: “Günümüzde giyim ve tekstil endüstrisi, petrolden sonra dünyanın ikinci en büyük kirleticisi durumunda. Tüketim sonrası ortaya çıkan tekstil atığının yüzde 95’i yeniden kullanılabilir ya da geri dönüştürülebilir durumda olmasına rağmen yüzde 85’i atık toplama alanlarına gidiyor. Ancak bunun önüne geçebilecek ekolojik ve sürdürülebilir bir alternatif yaratmak mümkün. Tekstil atıklarını ileri dönüştürüp yeniden kullanıma sokarak çöpe gitmesini engelleyebiliriz. Réparation Club projesi ile ekolojik ve sürdürülebilir bir alışveriş deneyimi sunan, çevreye verdiğimiz zararı azaltmayı sağlayan yeni bir iş modeli tasarlamak istedim.”

Sürdürülebilirlik ve şeffaflık hedefleniyor

Pekergin’in tasarladığı iş modelinde kullanıcılar tekstil atıklarını anlaşmalı kargo şirketleri ile veya markanın atık kutularına atarak Réparation Club’a ulaştırabilecek.  Kullanıcının web sitesi üzerinden karşılığında hangi ürünü satın alacağını seçmesi ardından Réparation Club ekibi, kullanıcılardan gelen tekstil atıklarından oluşan havuzdan seçilen ürüne uygun materyalleri belirleyip istenen ürünü üretecek. Tüm bu süreçte kargo poşetlerinden kullanılan etiketlere kadar geri dönüştürülmüş materyaller kullanılarak sürdürülebilirliğin sağlanması hedeflenecek.  Her sene sonunda kullanıcılarla paylaşılacak “etki raporu” ile çevreye sağlanan katkının da şeffaf bir şekilde paylaşılması amaçlanıyor.

‘İnsanlar pozitif bir hareketin parçası olmayı seviyor’

Öykü Su Pekergin, projesini tasarlama sürecinde anket yaptığı yaklaşık 200 kişiye, “İleri dönüştürülmüş, sürdürülebilir ürünleri satın almaya sizi iten nedir?” diye sordu. Çoğunluktan “Pozitif bir hareketin parçası olmayı seviyorum” yanıtını aldı. Hedeflediği kullanıcı kitlesinin ekolojik duyarlılığı yüksek insanlar olduğunu belirten Pekergin, “Türkiye’de günümüzde yeni de olsa sürdürülebilir yaşam tarzları yaygınlaşıyor. İnsanlar daha bilinçli alışveriş yapmayı ve çevre dostu ürünler satın almayı tercih ediyor. Bu proje de bu yaşam tarzını seçen insanlara hitap ediyor. Bu projeye destek verecek herkes çevreye tekstil endüstrisiyle verilen zararın önüne geçmek için bir adım atmış olacak.” diyor.