TASARIM
11 Ağustos 2020

Plastiğe alternatif ekolojik ambalaj: Bio’c

BİLGİ Endüstriyel Tasarım öğrencisi Zümra Yağmur Çetinler’in doğal materyaller kullanarak tasarladığı biyoplastik ambalaj Bio'c plastiklerin çevreye verdiği zararın önüne geçmeyi hedefliyor.

...
Zümra Yağmur Çetinler, restoranların paket servisleri için geliştirdiği biyoplastik ambalajı, dürüm, çorba, salata ve ayranın yer aldığı bir menü için tasarladı. Biyoplastik ambalaj tarifinde ambalajı renklendirmek için soğan zarı ve pancar kabuğu gibi organik materyaller kullandı.

Tek kullanımlık plastiklerin yol açtığı çevre kirliliği inkâr edilemez küresel bir sorun. Dünyada her yıl üretilen 406 milyon ton plastiğin yaklaşık yarısının tek kullanımlık olduğu belirtiliyor. Kısa bir süre için kullanıp çöpe attığımız plastikler dünyada yüzyıllarca çözülmeden kalabiliyor. Ambalajlar ise plastiklerin kullanımında yüzde 40 gibi bir oranla en büyük paya sahip.

BİLGİ Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Zümra Yağmur Çetinler, Ahmet Sertaç Öztürk ve Deniz Tümerdem danışmanlığında yürüttüğü mezuniyet projesi kapsamında tek kullanımlık plastiklerin doğaya verdiği zararın önüne geçmek amacıyla biyoplastik bir ambalaj seti tasarladı. Doğaya zarar vermeyen, toprağa karışabilen bu ambalaj setini kendi tarifiyle doğal materyaller kullanarak geliştirdi.

Zümra ÇetinlerÇetinler, “Tek kullanımlık plastiklerin doğaya zararları her türlü canlıyı ve yaşam alanlarımızı etkiliyor. İnsanların kullanım alışkanlıklarını değiştirmek ise neredeyse imkânsız. Dolayısıyla yine tek kullanımlık olan, doğaya zarar vermediği gibi, faydası olan bir ambalaj üretilebileceğini göstermek istedim” diyor.

Pandemi sürecinde tek kullanımlık plastiklerin kullanımında artış yaşandığına dikkat çeken Çetinler, geliştirdiği biyoplastik ambalajı, paket servis hizmeti veren restoranlar için tasarladı. Çetinler, ekolojik ambalaj kullanmak isteyen restoranların menülerine özelleşen biyoplastik tarifler geliştirerek restoranların organik atıklarından da yararlanmayı ve böylece bu atıkları geri dönüştürmeyi amaçlıyor.

Tasarladığı Bio’c ile bir girişim kurmayı hedeflediğini belirten Çetinler, “Biyoplastik ambalaj tarifimde tamamen ekolojik, doğaya karışabilen, hayvanlar tarafından yenebilen malzemeler kullandım.  Tariflerimi restoranların organik atıklarını kullanarak çeşitlendirmeyi ve her restorana özel tarifler geliştirmeyi hedefliyorum” diyor.

...
Çetinler, tasarımında yemeklerle birlikte tüketilen sos, zeytinyağı, limon gibi ürünlerin ambalajlarını ana yemeğin ambalajına entegre bir biçimde tasarladı.

‘Plastik telafisi zor zararlara neden oluyor’

Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre yılda 8 milyon ton plastik denize karışıyor. Önlem alınmadığı takdirde 2050 yılında okyanuslarda bulunan plastiğin toplam ağırlığının balıkların toplam ağırlığını geçeceği belirtiliyor.

Çetinler, “Projemde tek kullanımlık plastiklerin doğaya ve özellikle de su ekosistemine verdiği zarardan yola çıktım. Bu plastikler denize karıştığı zaman bir süre sonra mikroplastiğe dönüşüyor ve doğada yok olmuyor. Sadece su ekosistemini ve deniz canlılarını değil, bizleri de etkiliyor. Şu anda inanılmaz bir plastik kullanımı var ve doğaya verdiğimiz zarar telafi edilemeyecek. Restoranların paket servisi için tasarladığım bu projeyi bu soruna dikkat çekebilmek için bir başlangıç olarak düşündüm. Tasarladığım malzeme yalnızca paketlemede değil pek çok alanda kullanılabilir” diyor.