BİLİM VE TEKNOLOJİ
21 Mayıs 2020

Koronavirüs tedavisini kolaylaştıracak video laringoskop

BİLGİ öğrencileri, Koronavirüs (COVID-19) hastalarının tedavisinde kritik önem taşıyan entübasyon işlemlerine yönelik düşük maliyetli ve az güç ile çalışan video laringoskop cihazı geliştirdi

...
BİLGİ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Furkan Utku Emre ve Metehan Köklü tarafından TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen video laringoskop cihazı başarısız entübasyon işlemlerini azaltmayı hedefliyor.

İleri düzeyde Koronavirüs vakalarında görülen nefes alma zorluğu entübasyon işlemlerini gerekli kılıyor; ancak bu işlemler için kullanılan laringoskop cihazları hastaneler için önemli bir maliyet kalemi.

BİLGİ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Furkan Utku Emre ve Metehan Köklü, BİLGİ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yiğit Dağhan Gökdel danışmanlığında entübasyon işlemleri için maliyeti düşük, az güç ile çalışan, kolay erişilebilir bir video laringoskop cihazı geliştirdi.

TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği’ni alan proje, başarısız entübasyon işlemlerini azaltmayı ve tıp öğretiminde kolaylık sağlamayı hedefliyor.

‘Maliyeti onda birinin altına düşürdük’

Furkan Utku Emre, “Piyasada bulunan laringoskop cihazları hem çok pahalı hem de kolay erişilebilir değil. Oysaki entübasyon işlemleri, özellikle Koronavirüs hastalığının tedavisinde kritik öneme sahip. Biz bu cihazları şu an yaşadığımız süreçte olduğu gibi olası bir kriz durumunda daha erişilebilir kılmak için tasarladık. Bunu yaparken de yüksek kalitede bir ürün geliştirmeyi hedefledik” diyor.

Metehan Köklü, piyasada mevcut olan video laringoskop cihazlarının maliyetinin 4.000 dolar civarında olduğunu, kendilerinin tasarladığı cihaz ile bu maliyeti onda birinin altına düşürdüklerini belirtiyor.

Canlı yayın yapabilme özelliğine sahip

Geliştirilen cihazın piyasadaki mevcut laringoskop cihazlarına göre yenilikçi özelliklerinden biri canlı yayın yapabilme özelliği. Köklü, “Cihazın canlı yayın özelliği sayesinde görüntünün uzak mesafeye aktarımının yapılabilmesi entübasyon işleminin uzaktan da takip edilebilmesini sağlıyor. Bu sayede entübasyon işleminde yakın teması da minimuma indirmiş, böylece enfeksiyon riskini de azaltmış oluyoruz” diyor. 

Cihazın canlı yayın yoluyla görüntüyü televizyon, tablet, telefon gibi cihazlara aktarabilme özelliği Köklü’ye göre tıp öğretiminde de kolaylık sağlayacak.

3-D yazıcı ile üretildi

Geliştirilen video laringoskop cihazı, elektronik aksamı dışında 3 boyutlu yazıcı ile üretildi. Bir kamera modülü ve kullan-at özelliğe sahip bir entübasyon bıçağının yer aldığı cihaz, tek kartlı harici bir bilgisayar üzerinden video aktarımı gerçekleştiriyor. Video görüntüsü, HDMI bağlantısı üzerinden bir monitöre aktarılırken aynı zamanda yerel ağ üzerinden canlı yayın yoluyla paylaşılabiliyor.