BİLİM VE TEKNOLOJİ
14 Mart 2022

İnsan elini taklit eden yumuşak robot kolu geliştirildi

BİLGİ Mekatronik Mühendisliği Bölümü mezunları Baver Tüysüz, Dağhan Serpiciler ve Emre Güney, Bölüm Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ayyıldız danışmanlığında insan elini taklit eden yumuşak robot kolu geliştirdi. Düşük maliyetle tasarlanan robot kolu üretim bantlarındaki verimliliği artırmayı hedefliyor

...
BİLGİ Mekatronik Mühendisliği Bölümü mezunları Baver Tüysüz, Dağhan Serpiciler ve Emre Güney, mezuniyet projeleri kapsamında Bölüm Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ayyıldız danışmanlığında düşük maliyetli yumuşak robot kolu tasarladı.

BİLGİ Mekatronik Mühendisliği Bölümü mezunları Baver Tüysüz, Dağhan Serpiciler ve Emre Güney, Bölüm Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ayyıldız danışmanlığında insan elini taklit eden yumuşak robot kolu geliştirerek Türkiye’de yumuşak robotik alanında öncü çalışmalardan birine imza attı. Düşük maliyetle tasarlanan robot kolu, üretim bantlarında kullanılan metal robot kollarından daha hassas bir şekilde basınç uygulayarak farklı boyutta ve yapıdaki ürünleri kavramaya olanak tanıyor ve üretim sürecine insan müdahalesini en aza indirerek verimliliği artırmayı hedefliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ayyıldız, “Proje kapsamında farklı hassaslıkta ve kompleks geometrik şekildeki objeleri kavrayabilen, insan elini taklit eden bir robot tutucu geliştirdik. Endüstride otomasyon sürecinde kullanılan robotların tutucuları genellikle metalden ve sert yapıya sahip. Bu tutucular sadece belirli ölçülerdeki objeleri, belirli aralıklarla ve sınırlı hareket kapasitesiyle kavrayabiliyor. Hassas ürünlerin ve kompleks geometrik şekildeki objelerin kavranmasında ise yetersiz kalıyor. Bizim geliştirdiğimiz robot tutucu ise tasarladığımız mekanizma sayesinde farklı boyutlardaki objeleri kavrayabiliyor. Pnömatik sistemle, yani hava basıncı ile çalışması robot tutucunun çok hızlı bir şekilde tepki verebilmesine, hareket edebilmesine olanak tanıyarak hâlihazırda kullanılan robotlara kıyasla büyük bir avantaj sunuyor” diyor.

...
Proje kapsamında geliştirilen yumuşak robot kolu, farklı hassaslıkta, büyüklükte ve şekildeki nesneleri rahatlıkla kavrayabilme avantajı sunuyor.

Üç boyutlu yazıcı ile üretildi          

BİLGİ Mekatronik Bölümü mezunları Baver Tüysüz, Dağhan Serpiciler ve Emre Güney, mezuniyet projeleri kapsamında tasarladıkları bu robot kolunu üretebilmek için önce bir üç boyutlu yazıcı tasarladı. Bu üç boyutlu yazıcının parçalarını ise başka bir üç boyutlu yazıcıdan basarak üretti. Böylece tasarladıkları robot kolunun maliyetini düşüren ekip, ideal tasarıma ulaşabilmek için pek çok deney ve simülasyon çalışması gerçekleştirdi.  İnsan elinin hareketinden ve parmakların eklemlerinden yola çıkarak bir tasarım yaptıklarını belirten ekip üyeleri, dizayn ettikleri robot kolunun bir yumurtayı dahi kırmadan tutabildiğini belirtiyor. “Elimizle hassas objeleri tuttuğumuzda kırılmaması için nasıl nerede durmamız gerektiğini biliyorsak, geliştirdiğimiz sistemde de robot koluna bir sınır belirleyebiliyoruz” diyor. Geliştirdikleri robot kolunun özellikle hassas ürünlerin üretildiği medikal endüstride, insanlar için tehlike arz eden bomba imha sürecinde veya radyoaktif alanlarda kullanabileceğini belirtiyor.

Robotiğin geleceğine yön veren bir teknoloji

Yumuşak robot teknolojisinin robotiğin geleceğine yön veren yeni bir teknoloji alanı olduğunu belirten BİLGİ Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ayyıldız ise bu teknolojinin robotlara esneklik kazandırması sayesinde pek çok avantaj sunduğunu dile getiriyor. Yumuşak robotlar böcekler, ahtapotlar veya fil hortumları gibi doğayı taklit eden tasarımlarıyla sert metallerden yapılmış robotlara kıyasla daha geniş bir hareket kabiliyeti ve işlevsellik sunuyor.