festival408 izleyicileri bu yıl dijital evinde ağırlıyor
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından 9’uncusu düzenlenen festival408, “Nerede Kaldın? Karantinada” temasıyla bu yıl online olarak gerçekleşiyor
festival408’in karantinada kalınan bir ev konseptiyle tasarlanmış web sitesine girildiğinde izleyiciyi önce “Şu an festival408'in kapısındasınız. İçeri girmek için zile basın ve festivalimize buyrun!” yazısı karşılıyor. Ardından bu ‘dijital evin’ söyleşiler, atölyeler ve video performanslar ile dolu odaları izleyiciye açılıyor.
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından her sene çeşitli sahne ve mekânlarda düzenlenen festival, bu yıl Koronavirüs salgının yarattığı sosyal izolasyon koşullarında online olarak gerçekleşiyor. “Nerede Kaldın? Karantinada” temasıyla yola çıkarak karantinanın sahne ve gösteri sanatlarına etkilerini irdeliyor ve sektörden deneyimleri paylaşıyor.
BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Dr. Öğr. Üyesi Mesrure Melis Bilgin “Bu sene öğrencilerimizin yaratıcı işleri kendi içsel yolculuklarında, toplumsal süreçlerde, inanç sistemleri içerisinde veya yer aldıkları topluluklarda nerede takılıp kaldıkları sorusuna yanıt arıyordu. Festival ‘Nerede Kaldın?’ temasıyla yola çıktı. Mart ayında Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal izolasyon sürecine girmemizle ayarladığımız mekânlarda bir araya gelme imkânımız ortadan kalkınca festivali online olarak gerçekleştirme fikri doğdu. Festival teması da ‘Nerede Kaldın? Karantinada’ olarak belirlendi” diyor.
Yaşadığımız sosyal izolasyon sürecinin sahne sanatlarını ciddi boyutta etkilediğine dikkat çeken Bilgin, “Öğrenciler, sürecin sektörü nasıl dönüştürdüğüne cevap arayarak festival yöneticileri, prodüksiyon amirleri, etkinlik yöneticileri, deneyim tasarımcıları gibi sahneye yön veren bireylerle, sanatçılarla, dayanışma platformlarıyla, sahneler ve mekân sahipleriyle röportajlar yaptılar ve sektörün nabzını tuttular. Performans Sanatları Alanı öğrencilerimiz Öğr. Gör. Aylin Suzan Kalem ile 14 haftadır sahne üzerinde çalıştıkları performanslarını festivale çeyrek kala evlerinde izleyiciye mahremlerini açarak kaydettikleri video odaklı performanslara dönüştürdüler. festival408’in tüm idari ve teknik süreçlerini yürüten Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı öğrencilerimiz bir festivalin nasıl planlanarak düzenlendiğini kendi deneyimleriyle paylaştılar. Festival web sitesine fakülte öğrencilerimiz tarafından yapılan diğer etkinlikler de dâhil edilerek bir dijital hafıza oluşturuldu” diyor.
festival408’in evinde neler var?
Salon: Gösteri mekânları, sanatçılar, sektör çalışanları ve atölyelerin konuk edildiği “Salon”da Koronavirüs pandemisinin gösteri ve sahne sanatlarına etkileri ve sektörü nasıl dönüştürdüğü tartışılıyor.
Salon’un “Mekânlar Karantinada” bölümünde Arter, Tiyatro Kooperatifi, İKSV Tiyatro Festivali, İstanbulimpro, Koma Sahne, Tiyatro Bereze, Tiyatrohane ve Performistanbul söyleşileri izlenebiliyor. “Sanatçılar Karantinada” bölümüne Biriken, Tiyatro Hemhal, Tiyatrokuka, Banu Açıkdeniz ve İlyas Odman konuk oluyor. “Sektör Çalışanları Karantinada” bölümünde ise Gülbaba Müzik’ten Ahmetcan Taşdemir, etkinlik ve deneyim tasarımcısı Bora Aksoylu, etkinlik tasarımcısı Murat Ali Aydın, prodüksiyon amiri Muzaffer Karataş, müzik yapımcısı Serkan Taşçı, müzik menajeri Ufuk Sarı ve yaratıcı endüstrilerin tanınan ismi Tolga Dizmen misafir oluyor.
Yatak Odası: Sahne Sanatları Alanı öğrencilerinin sahneye çevirdikleri evlerinde gerçekleştirdikleri video-performanslar festival408’in “Yatak Odası” bölümünde izlenebiliyor.
Alara Güntav’ın “Bir Çantanın İçinde”, Çağla Rüya Özfırıncı’nın “Ölmediğim Akşamın İzinde”, Damla Durman’ın “Bana Perihan De”, Didar Püren Erbek’in “Çarpan Dalgaların Sıcağında”, Dilara Melami’nin “Dolanmış Bağın Kucağında”, Erkan Akbulut’un “Bu Kadaaar Sırrın İçinde”, Sevcan Uysal’ın “Çölün Ortasında” ve Zulal Gemrekoğlu’nun “Sanılanın ‘Epey’ Aksinde” isimli video performansları izleyiciyle buluşuyor.
Mutfak: Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı son sınıf öğrencilerinden oluşan prodüksiyon ekibi “Bir festival nasıl planlanır ve düzenlenir? Festivalimizin dokuzuncu yılında arka planda neler oldu? Sahneler kapanınca; sanatçılar, ekipler ve seyirciler eve çekilince pandemi festival408’i nasıl dönüştürdü?” sorularını cevaplayarak işin mutfağını anlatıyor.
Tavan Arası: Geçmiş senelerde festival408’de neler yapıldığını merak edenler arşive bu bölümden ulaşabiliyor.
Yan Komşu: BİLGİ İletişim Fakültesi öğrencilerinin gerçekleştirdikleri Project’06 ve Metafor Festivali’nin kayıtlarına Yan Komşu bölümünden ulaşılabiliyor.
festival408'in web sitesine bu linkten ulaşabilirsiniz.