KÜLTÜR SANAT
30 Mart 2021

Yeni neslin içinden bir ses

BİLGİ Müzik Mezunu Beste Sue, ilk single parçası “New Generation” ile bu çağa ait olan, ona ayak uydurmaya çalışanların sesi oluyor. Yeni nesli kendi kelimeleriyle anlatan bir öz eleştiri sunuyor

...
BİLGİ Müzik mezunu Beste Sue lisans eğitimi sırasında tanıştığı şarkı yazımı ve müzik prodüksiyonu alanında İngilizce popüler müzik türündeki çalışmalarına devam ediyor. 

Müzik hayatına 8 yaşındayken Koroporte’de başlayan Beste Sue, küçük yaşlarından beri tiyatro, dans ve özellikle müzikle iç içe yetişti. 2008 yılında İstanbul Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı klarnet öğrencisi olarak konservatuar eğitimi almaya başladı. İstanbul Klarnet Korosu’nda ve çeşitli orkestraların bünyesinde Türkiye’de ve yurtdışında konserler verdi.  

BİLGİ Müzik Bölümü mezunu olan Beste Sue, lisans eğitimi sırasında tanıştığı şarkı yazımı ve müzik prodüksiyonu alanında İngilizce popüler müzik türündeki çalışmalarına devam ediyor. BİLGİ Music Label etiketiyle dijital platformlarda dinleyiciyle buluşan ilk single çalışması “New Generation” alışılmışın izini süren bir manifesto olarak öne çıkarken yeni nesli kendi kelimeleriyle anlatan bir öz eleştiri sunuyor.

‘Kendimi bulunduğum zamana ait hissetmiyorum’  

Beste Sue, sözünü ve müziğini kendisinin yazdığı single çalışmasının hikâyesini şöyle anlatıyor: “İlk single’ım için ilham noktam aslında kendimi içinde bulunduğum nesle ait hissetmeyişimdi. Çoğu zaman kendimi bulunduğum zamana ve mekâna ait hissetmezken buluyorum. Böyle bir çatışmanın ortasında duygularımı ifade etmekte çok zorlanıyorum. Bu yüzden hislerimi şarkı sözlerine ve müziğe dökerek deva buluyorum.”  

 

...
Söz ve müziği Beste Sue’ya ait olan “New Generation”nın geri vokallerinde İpek Ektaş, Zehra Ergün ve Bidar, davulda Tunç Berke Köymen, bas gitarda Korel Memilli, elektrik gitarda İpek Ektaş, klavyede Zeynep Oktar, yaylılarda Ali İsmail Köse yer alıyor. New Genetarion‘ın miks ve masteringi ise Ateş Erkoç‘a ait.

‘Benim dilim frekanslardır’  

Müzik üretim sürecinde her türlü sesten yararlandığını söyleyen Sue, müziği “her şey” olarak gördüğünü belirterek sözlerine şunları ekliyor: “Bir pop şarkısından yağmur sesine, hatta gürültüye kadar her şeyi müzik olarak dinleyebilirim. Çünkü benim dilim frekanslardır, onlar da her yerdeler, her şeydeler. Müzik benim için, elimdeki ses frekanslarını nasıl şekillendirmeyi tercih ettiğimle ilişkili. Dünya sağ olsun pek çok malzeme veriyor bana. Ben de müziğimle diyorum ki, bakın sizi dinliyorum ve duyduğum şey bu…’” 

‘Radyo deneyimim bana çok şey kattı’  

Aynı zamanda TRT Radyo-3’te yayınlanan “Arkadaşım Müzik” programının sunucusu ve Borusan Klasik Radyosu'nda “Perdedeki Notalar” programının yapımcısı ve sunucusu olarak görev alan Sue, çok farklı tarzda müziği keşfetme olanağı bulduğu radyo deneyiminin kendi sesini bulmasında etkili olduğunu söylüyor.

Müzik yolculuğunda başarılı olmak için istikrarlı olmaya önem verdiğini söyleyen Beste Sue, “BİLGİ Müzik’te okumak benim için bir dönüm noktası oldu. Teoriden yaratıcılığa pek çok renkte ders veren bir bölümde okudum. Ne kadar çok renk gördüysem o kadar çok şey öğrendim” diyor.  

Haber: Bihter Neymen