SPOR

‘Olimpiyatlara katılmak çocukluk hayalimdi’

Alp disiplinine 2 buçuk yaşında başlayan, 11 yaşından bu yana milli sporcu olan BİLGİ Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik öğrencisi Berkin Usta, “Olimpiyatlara katılmak en büyük hayalimdi. Amacım ülkemi en iyi şekilde temsil ederek gelecek nesillere umut veren bir sıralama bırakmak” diyor

...
Pek çok kez Türkiye şampiyonu olan Berkin Usta, uluslararası yarışlarda ise bu zamana dek 11 madalya kazandı.

BİLGİ Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik öğrencisi Berkin Usta, Çin'in başkenti Pekin'de 4-20 Şubat 2022 tarihleri arasında düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları’nda Türkiye’yi Alp disiplini kategorisinde temsil edecek.

Alp disiplini sporunu kendisi gibi bu alanda milli sporcu olan babası Yahya Usta’dan öğrenen Berkin Usta, 2 buçuk yaşından bu yana bu sporla ilgileniyor; 11 yaşından beri ise milli sporcu olarak yarışıyor.

Usta, yıllar önce koluna Olimpiyat halkaları dövmesi yaptırırken kurduğu hayalin şimdi gerçekleştiğini belirterek “Bir gün olimpiyatlara katılmak spor kariyerimdeki en büyük hedefimdi. Olimpiyatlarda iyi bir derece alıp gelecek nesillere umut veren bir sıralama bırakmak istiyorum” diyor.    

Pek çok kez Türkiye şampiyonu olan; uluslararası yarışlarda ise bu zamana dek 11 madalya kazanan Usta ile sporcu olma hikâyesini konuştuk.

>> Alp disiplini ile ilgilenmeye nasıl başladınız?

Kayak sporuna 2 buçuk yaşında babamla birlikte başladım. Babam da kuzenim de eski milli kayakçı. 6 yaşına kadar babamla birlikte kaydıktan sonra bir yarış kulübüne girdim, böylece profesyonel spor hayatım da başlamış oldu. 11 yaşımda milli takıma katıldım; 12 yaşımdan bu yana ise uluslararası yarışmalarda yarışıyorum.

>> 21 yaşında genç bir sporcu olarak bu zamana dek elde ettiğiniz başarılar neler oldu?

Uzun yıllar boyunca katıldığım Alp Disiplini Türkiye Şampiyonası'nda birkaç yarış haricinde hep Türkiye şampiyonu oldum. Katıldığım uluslararası yarışlarda bu zamana dek 11 madalya aldım. 2017’de European Youth Olympic Festival’de 19’uncu olarak Türkiye tarihinde en iyi dereceyi alan sporcu oldum.

>> Alp disiplininin zorlukları neler?

Bu sporda düzenli antrenman yapmanız zor. Türkiye’nin coğrafi koşulları nedeniyle yılda 2-3 ay antrenman yapabilmek için kar üzerinde zaman geçirebiliyorsunuz. Bu nedenle antrenman yapabilmek için sürekli yurtdışında olmak gerekiyor. Yaz aylarında İsviçre, İtalya ve Avusturya’da Alp Dağları’na gidip orada katıldığımız kamplarda antrenman yapıyoruz. Ben de bu yüzden küçüklüğümden beri hep evimden, ailemden uzakta kaldım.

Diğer yandan, Alp disiplininde yarışlar çok kısa süreli oluyor, en fazla bir dakika sürüyor. Bu nedenle yarışma içindeki performansınızı hatasız sergilemeniz gerekiyor; bir anlık hatayı telafi etme şansınız yok. Dolayısıyla çok fazla konsantrasyon isteyen bir spor.

>> Olimpiyatlara nasıl hazırlandınız?

Son 6 aylık süreçte İtalya’da Kronplatz Yarış Okulu’na gittim. Orada farklı ülkelerden sporcularla antrenman yaptım.  Sabahları yaklaşık 4 saat kayak antrenmanı, öğleden sonra ise 2 saatlik kondisyon antrenmanları yaparak Olimpiyatlara hazırlandım.

>> Türkiye’de Alp disiplinine ilgi nasıl?

Türkiye’de Alp disiplini henüz gelişmekte olan bir spor. Elbette Avusturya veya İtalya’da olduğu kadar popüler değil; ama özellikle son yıllarda bu spora ilginin arttığını düşünüyorum. Bu alanda Türkiye’de çok sporcu olmadığı düşünülse de yetişen çok sporcu var aslında.

>> Olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil edecek olmak size ne hissettirdi?

Çocukluğumdan bu yana en büyük hayalim Olimpiyatlara katılmaktı. Bu spora çok fazla emek verdim. Bunun sonucunda da Olimpiyatlara gitmeye hak kazandığım, Türkiye’yi temsil edeceğim için çok mutluyum. Olimpiyatlarda ülkemi en iyi şekilde temsil etmek istiyorum. İlk 30’a girmeyi istiyorum. Bu branşta ülke olarak çok iyi derecelerimiz yok. Ben güzel bir derece alıp gelecek nesillere, ileride olimpiyatlarda bizi temsil edecek sporculara umut veren bir sıralama bırakmak istiyorum.