İNSAN VE TOPLUM

'İklim krizi iklim değiştirildiğinde değil, sistem değiştirildiğinde çözülecek'

BİLGİ İletişim Fakültesi, “Betül Mardin Seminerleri” dizisi kapsamında “Güncel Teknolojiler Işığında İklim Krizine Farklı Disiplinlerden Yaklaşımlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir konferans düzenledi. Etkinlikte iklim krizinin boyutları, STK’lara, kurumlara ve bireylere düşen önemli roller ve çözüm önerileri tartışıldı. 

...
BİLGİ İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Betül Mardin Seminerleri dizisi kapsamında gerçekleşen etkinlikte iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Alara Civelek ve Duru Babak da söz aldı. 

BİLGİ İletişim Fakültesi'nin düzenlediği “Betül Mardin Seminerleri’’ dizisi kapsamında "Güncel Teknolojiler Işığında İklim Krizine Farklı Disiplinlerden Yaklaşımlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı konferans gerçekleşti. İklim krizi konusunu gündeme getirmek, kurumlar, STK’lar ve bireyler bazında alınması gereken önlemleri ve atılması gereken adımları tartışmak amacıyla acil kodlu bir buluşma gerçekleştirildi.    

BİLGİ İletişim Fakültesi’nde, Betül Mardin geleneği olarak başlayan ve uzun yıllar boyunca devam eden seminer serisinin devam etkinliğinin açılış konuşmasını BİLGİ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu yaptı. Prof. Dr. Nalçaoğlu; “Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1992 yılında gerçekleştirilen Rio Zirvesi’nde Gündem 21’in kabulünün üzerinden uzun yıllar geçti. Ancak 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin ne kadarının hayata geçirildiğine baktığımızda bir ilerleme göremiyoruz. O hedeflerden biri olan iklim eylemi ise aslında tüm diğer hedeflerin altında yatan problemlerden biri” dedi. Paris İklim Anlaşması’nın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nalçaoğlu; “Paris iklim Anlaşması ile sadece bir yapılacaklar listesi sunmakla kalmadılar; ekonomik ve sosyal bir dönüşümün gerekliliğini de ortaya koydular. Yakıt olarak hidrojen kullanımı, güneş enerjisinin ya da ulaşımda karbon emisyonu olmayan araçların yaygınlaştırılması gibi teknolojiler önümüzdeki yıllarda sıkça konuşacağımız önlemler arasında olacak” şeklinde konuştu.      

İklim saati dünyadaki en önemli rakam olarak nitelendiriliyor          

Etkinlikte söz alan Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra; “Dünyadaki en önemli rakam olarak da  nitelendirilen ‘iklim saati’ isimli bir örgütlenme ortaya çıktı. Milyonlarca yıldır görülmüş en büyük tehdide karşı dünyayı zamanında harekete geçirebilmek için bilim insanlarının ve sanatçıların oluşturduğu en dinamik örgütlenmelerinden biri” dedi.           

Ömer Madraİklim krizinden 2 milyar 200 bin çocuk etkilenecek          

Madra; “Bütün insanlığın üzerinde durduğu en önemli mesele ise çocuklar. Bu konuya ilişkin yapılmış en çarpıcı araştırmalardan biri Unicef tarafından gerçekleştirildi ve Ağustos 2021’de Guardian Gazetesi’nde yayınlanan habere göre; dünyadaki bir milyar çocuk, iklim etkileri göz önünde bulundurulduğunda aşırı risk altında. Dünyada 2 milyar 200 bin kadar çocuk var neredeyse tamamı ilerleyen süreçte bu iklim krizinden etkilenecek. Aynı zamanda pandemi ile iklim krizi arasında ciddi bir bağlantı olduğu, özellikle yoksul kesimde etkilerinin yüksek olduğu yine bilimsel raporlarda görülüyor” dedi. İklim krizinin boyutlarını değerlendiren Madra, iklimin değil sistemin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.         

Canlı türlerinin kaybı son 50 yılda yüzde 68 oranına ulaştı          

WWF Türkiye Kurumsal İşbirlikleri Ve Kaynak Geliştirme Grup Müdürü Simge Abay; “Doğa büyük bir ekosistem ve her canlının bu ekosistem içinde çok önemli bir rolü var. Bu nedenle tek bir canlı ekosistemden çekildiğinde doğaya, dünyaya büyük zararlar veriyoruz” diyerek konuşmasına başladı. Abay son 50 yılda canlı türlerinin kaybının yüzde 68’e ulaştığını belirtti. Limit aşımı gününün her yıl çok hızlı bir şekilde öne çekildiğini vurgulayan Abay, “Gelecek nesiller büyük tehlike altında ve bu hızlı tüketim dünya insanları arasında büyük bir adaletsizlik yaratıyor” dedi.           

Buğday Derneği Strateji Kurulu Üyesi ve UNDP İklim Değişikliği ve Çevre Portföyü Stratejik Danışmanı Güneşin Aydemir, farkındalıklarımızın harekete geçmemiz konusunda yetersiz kaldığını vurguladı. Adım Adım ve Açık Açık Kurucu Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart “Kurduğumuz girişimle kitleleri eyleme, harekete geçmeye teşvik etmek istedik. Bu girişimimiz kapsamında 96 bin koşucu 100’ün üzerinde STK için koşuyor. Ülkemizde kişiler ağırlıklı eğitim ve sağlık üzerine STK’lara destek vermek istiyor. Fakat iklim ve ekoloji meselesi malesef ikincil kalıyor” dedi.          

'Başka1DünyaYok'        

BİLGİ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte Açık Radyo’dan Ömer Madra, WWF’ten Simge Abay, Buğday Derneği’nden Güneşin Aydemir, Adım Adım ve Açık Açık Derneği’nden Doç. Dr. Itır Erhart, Yuvam Dünya’dan Kıvılcım Kocabıyık, Çöpüne Sahip Çık Vakfı’ndan Emrah Bilge, Kokopelli Şehirde’den Elif Oğuzbal ile iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Alara Civelek ve Duru Barbak söz aldı. Etkinlik kaydına buradan ulaşılabilir.