KÜLTÜR SANAT

festival408 10. yılında “Net Miyiz?” temasıyla yayında

 “festival408” bu sene 10. yılını geride bıraktı. Pandemide yaşadığımız belirsizliklere ve ekran başında gidermeye çalıştığımız sosyalleşme ihtiyacına “Net Miyiz?” temasıyla dikkat çeken festival izleyicileri web sayfasında Netflix tasarımıyla karşılıyor

...
Senay Arslan'ın "Geçit" adlı performansı festival kapsamında yayınlanan çalışmalar arasında. 

BİLGİ İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı ve Sahne Sanatları Alanı öğrencileri tarafından düzenlenen “festival408bu yıl 10. yılını doldurdu. Geçen yıl içine sığmaya çalıştığımız ev temasını site tasarımına taşıyarak karantinanın sahne ve gösteri sanatlarına etkilerini irdeleyen festival, bu yıl “Net Miyiz?” temasıyla pandemide yaşadığımız belirsizliklere ve ekran başında gidermeye çalıştığımız sosyalleşme ihtiyacına Netflix’e de bir gönderme yaparak dikkat çekti.  

Programlamadan bütçelendirmeye, kürasyondan ışık tasarımına, koreografiden sahne amirliğine, tamamıyla öğrenci elinden çıkan festival408 pandemi koşulları nedeniyle bu yıl ikinci kez çevrimiçi olarak düzenlendi.  

Festival kapsamında sanat ve dans terapisi atölyelerinden performanslara, konserlerden söyleşilere canlı olarak yayınlanan 20’yi aşkın etkinlik gerçekleşti. Tüm etkinliklerin kayıtları, öğrencilerin video performans, tiyatro oyunu ve sahne yapıtları festivalin web sitesinde bir yıl boyunca izleyicilerin erişimine açık olacak.  

...
Festival kapsamında sergilenen mekâna özgü video işler arasında yer alan "That's it" isimli çalışmadan bir kare...

‘festival408’i 10 yıldır sürdürebilmek çok değerli’  

festival408 ismini BİLGİ Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı öğrencilerinin bitirme projesini hazırladıkları dersin kodundan alıyor. Dr. Öğr. Üyesi Mesrure Melis Bilgin, on yıldır süregelen festivalin bir bitirme projesini de öğrenci festivalini de kat ve kat aştığını belirtiyor. Bilgin, “festival408, tamamı öğrenci elinden çıkan bir festival olsa da, ne içeriği ne de seyircisi öğrenci ve okulla sınırlı değil. Her yıl yeni bir ekip yeni bir konseptle yeni bir festival organize ediyor. Pek çok festival üçüncü yılı bulamadan silinip giderken, böyle bir çağdaş performans sanatları festivalini on yıldır gerçekleştirebiliyor olmak çok değerli” diyor.   

Bilgin, festivalin bu seneki “Net Miyiz?” temasına ilişkin ise şunları söylüyor: “Geçen sene ilk online festivalimizin odağında evde karantina halindeyken boşalan sahnelerin arkasındaki ekipler ve sahne sanatları alanında pandemide yaşanmakta olan zorluklar ve değişim vardı. Bu sene ise öğrencilerimiz süren pandemi koşullarında yaşadığımız belirsizlikleri ve netteki dizi karakterlerini gün be gün evlerimize buyur ederek, gidermeye çalıştığımız sosyalleşme ihtiyacımızı irdelemek için “Net Miyiz?” teması ve Netflix platformunun izni ve formatıyla yola çıktı. Pandemideki muğlaklıklarımız, beden, mekân ve zaman ilişkimizin aldığı darbe dolayısıyla bu sene özellikle sanatsal ve mesleki alanlarda muğlaklık ve netleşme üzerinde söyleşiler ve dışavurumcu sanat terapisi atölyeleri odaklı bir program hedeflendi.”      

...
Sude Türker'in aynı zamanda farklı yalnızlıklar yaşayan dört kadının hikayesini konu alan "Yalnızlıklar" adlı performansından...

‘Tüm dünya buğulu gözlerle önünü görmeye çalışıyor’  

festival408 ekibi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi öğrencileri Özge Seçkin, Irmak Özgiray, Deniz Ünligil, Sabina Alçe, Sevgi Ergin ve Gizem Özçelik’ten oluşuyor.

Festival ekibinden Özge Seçkin, “festival408 bizlerin 4 senelik eğitimi ve birikimini yansıttığı bir platform. Eğlence ve sanat odaklı bir organizasyonu üniversite ortamında hayata geçirmeyi deneyimlediğimiz ve bize sunulan ders kavramını başka bir boyuta dönüştürebildiğimiz bir alan” diyor.  

“Pandemi sürecinde tüm dünyanın ‘buğulu’ gözlerle önünü görmeye çalıştığını düşündüğümüzden temamızı “Net Miyiz?” olarak belirledik” diyen Seçkin, sözlerini şöyle sürdürüyor:  

“Bu yıl da katılımcılarla yine ekranlar üzerinden bir bağ kuracağımızı biliyorduk. Pandemide arkadaşlarımızdan, yakınlarımızdan ziyade film-dizi karakterleriyle zaman geçirebildiğimiz için konuşulan konuların da bu zeminde bir ortaklık oluşturduğunu fark ettik. Her birimizin evine girip çıkan farklı hayatlar ve karakterler vardı ve aslında onlar sayesinde kendimizi yalnız hissetmedik. Dolayısıyla günümüzün en popüler platformu Netflix’i ele alarak bir web sitesi tasarladık. Dolu dolu bir festival programını hayata geçirdik. Bazen önümüze engeller çıksa da bu yürüyüş keyifli bir yürüyüştü, hepimiz için güzel bir deneyim oldu.”  

festival408 kapsamında gerçekleştirilen etkinlikleri izlemek için tıklayın.

Haber: Bihter Neymen