PORTRE
23 Nisan 2020

Yeniden çocuk olsam...

Hiç unutamadığımız anılarla dolu, dünyayı sonsuz bir merakla keşfettiğimiz, sınırsız bir hayal gücüyle her anı oyuna çevirdiğimiz çocukluk yıllarını yeniden yaşama şansımız olsa ne yapardık?  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda hocalarımıza sorduk.

...
Alan Duben 4 yaşında, çocukluk yıllarını geçirdiği New York'ta.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi Emeritus Prof. Dr. Alan Duben:

“Yeniden çocuk olsam yeni çocukluğum ister istemez eski çocukluğuma benzeyecek, kafam yine kaçınılmaz olarak çocuk kafası olacak, yine ben ben olacağım.  Alternatif olarak çocuk bedenimde bugünkü tecrübe ve olgunluğa sahip olsam, diğer çocuklar ve çocukların dünyasıyla uyum sağlayamazdım.  O halimle büyüklerle birlikte olmak da uygun olmazdı ve neticede mutsuz olurdum. En iyisi ben kendim olayım!”    

 

...
İlter Turan, çocukluk yıllarını geçirdiği Ankara'da ilkokul öğrencisiyken.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi Emeritus Prof. Dr. İlter Turan:

"Yeniden çocuk olsam belki sizi şaşırtacak, ama ben şunu farklı yapardım, farklı şeyler isterdim diyemeyeceğim; çünkü çok mutlu bir çocukluk yaşadım. Bunun yerine beni mutlu kılan neydi, onu anlatayım.

Çocukluğum babamın memuriyeti dolayısıyla Ankara’da geçti. Çok sevgi dolu bir evde büyüdüm. Annem, babam, bizimle birlikte oturan anneannem, hepsi bana ve kız kardeşime sevgiyle yaklaştılar. Bir kabahat işlediğimiz zaman yanlışımızı anlattılar, nasihat ettiler. Örneğin ben hiç dayak yemedim. İmkânlarımız dar olmakla birlikte, hiçbir zaman bana büyük bir mahrumiyet duygusu da yaşatmadılar.

O yılların güvenli ortamında sokak çocukluğu esastı. Çok arkadaşım vardı. Günlerimizin çoğu evimizin karşısındaki Atatürk Lisesi’nin bahçesinde koşturmakla, top oynamakla geçerdi. Okumayı öğrenince, sokak çocukluğuna bir de tam bir kitap kurdu olmak eklendi. Annemin kütüphaneci olmasının da katkısıyla, dönemin tüm çocuk kitaplarını okuduğumdan eminim.

Evimizin 100 metre yakınında olan Sarar İlkokulu’nu bitirerek Tarsus Amerikan Koleji’ne gittiğimde on bir yaşındaydım. Yatılı okul kişiye kendi başına karar almayı, kendisini korumayı, her bakımdan kendisinden sorumlu olmayı öğretir. İnsanı çabuk büyüten, olgunlaştıran bir tecrübedir. Bu nedenle belki çocukluğum erken bitti. Acaba biraz daha uzun sürseydi daha mı keyifli olurdu, bilemeyeceğim? Fakat biliyorsunuz, çocuklar bir an önce büyümek, çocukluktan kurtulmak isterler. Galiba erken büyüdüm diye şikâyete hakkım yok!” 

 

...
Aylin Seçkin, 16 Şubat 1970’te 2. yaş günü kutlaması sonrasında İstanbul Aksaray'da bir fotoğraf stüdyosunda.

İşletme Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Aylin Seçkin:

“Yeniden çocuk olsam yine bebeklerimle oynar, yine annemin makyaj çantasını kurcalar, sandığa saklanır, saatlerce çıkmazdım.”

 

 

...
Asaf Savaş Akat, İstanbul'da 1955 yılında Galatasaray’da ortaokula başlarken...

İşletme Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat:

 “Yeniden çocuk olsam acaba o günlerde mi yoksa bugünlerde mi yaşamak isterdim? Tercih yapmakta zorlandım doğrusu. Her dönemin kendine göre güzellikleri ve eksiklikleri var. Herkes kendi çocukluğunun masumluğunu bir kere yaşamalı derim.”   

 

 

...
Hale Bolak Boratav, 2 Şubat 1961’de 6 yaşındayken Emirgan İlkokulu’ndaki bir etkinlikte piyano çalıyor. Fotoğrafın arkasına Boratav’ın babası şu notu düşmüş: "Bir toplulukta Hale ilk defa piyano çalıyor."

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hale Bolak Boratav:

“Yeniden çocuk olsam, hayatımda yine müzik olsun, piyano çalmam için beni heveslendiren böyle bir ailem olsun isterdim. Küçük yaştan itibaren piyano hocamın öğrencileri ile birlikte her sene topluluk önünde konser verme deneyiminin bana kazandırdıklarının ne kadar kıymetli olduğunu hoca olunca daha iyi anladım. Yeniden çocuk olsam, bir de çocukluğumdaki gibi, teknolojinin hayatımda az, komşu gezmelerinin, mahalle arkadaşlıklarının ve sokakta oynamaların bol olmasını dilerdim.”

 

...
Serkant Ali Çetin, 1983'te İstanbul'da Maçka İlkokulu'nun bahçesinde folklor kıyafetleriyle.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Serkant Ali Çetin:

"Yeniden çocuk olsam yaşadığım ilklerin keyfini, o kalbim yerinden çıkacakmışçasına duyduğum heyecanı dondurmak isterdim. Anı doya doya yaşamak hep çocukken olduğu gibi mümkün olsa keşke..." 

 

...
Esra Ercan Bilgiç, 1977'de İzmir'de babaanne evinin balkonunda.

İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Esra Ercan Bilgiç:

“Yeniden çocuk olsam bahçedeki erik ağacının tepesinden inmezdim, kumdan kalelerimin içinde yaşar, büyümek için hiç acele etmezdim. Zamanın sınırsız, günlerin programsız aktığı o özgürlüğe yine bırakmak isterdim kendimi, yeniden çocuk olsam.”

 

...
Kerem Cem Sanlı, 6 yaşında, çocukluğunun geçtiği Antalya'da.

Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Kerem Cem Sanlı:

“Yeniden çocuk olsam bir müzik aleti çalmak için daha çok çaba sarf ederdim.” 

 

...
Didem Mutçalıoğlu, 5 yaşında, Almanya Hamburg'da.

İngilizce Hazırlık Programı Öğr. Gör. Didem Mutçalıoğlu:

“Yeniden çocuk olsam doya doya oyun oynar; büyümek için bu kadar acele etmezdim."

 

 

...
Nilgün Sarp, doğup büyüdüğü Ankara'da 5 yaşındayken. Bir 23 Nisan hatırası...

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nilgün Sarp:

"Yeniden çocuk olsam hiçbir şeyin değişmesini istemezdim; çünkü 1958 doğumlu biri olarak benim çocukluk dönemim saf, temiz ve doğal bir ortamda geçti; eğlenceliydi. Çocuklukla ilgili güzel anılarım var ve aynı şeyleri yeniden yaşamak isterdim.” 

 

...
Itır Erhart, İstanbul, Fındıkzade'de 1977 yılında. Fotoğraf Erhart'ın babası tarafından Lubitel fotoğraf makinesi ile çekilmiş.

İletişim Fakültesi Öğr Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart :

"Yeniden çocuk olsam yalnızca balkonda değil, ormanda da bisiklete binerdim.” 

 

...
Dilistan Shipman, 10 yaşında trende Bursa'ya giderken...

Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Shipman:

"Yeniden çocuk olsam voleybol sporuna daha çok eğilir ve piyano çalmayı isterdim. Büyüyünce anladım ki bir spor yapmak ve bir müzik aleti çalabilmek insanı her zaman çok mutlu ve sıhhatli bir birey yapıyor."

 

...
Cem Tınaz (solda) 13 yaşında, kardeşiyle birlikte. Tınaz: "Bir büyüğümüzün teknesiyle Bodrum açıklarındayız. Birazdan şişme botla gezintiye çıkacağım ve kürek kırılınca açık denize doğru sürüklenmeye başlayacağım."

Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Cem Tınaz:

 “Yeniden çocuk olsam daha az muzırlık yapıp başımı daha az belaya sokardım.”

...

Zeynep Şimşek, ortaokul birinci sınıfta.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Zeynep Şimşek:

“Yeniden çocuk olsam, yaşadıklarım da oyun…”

 

 

 

 

...
Şebnem Yalınay Çinici ilkokula başlarken...

Mimarlık Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici:

"Yeniden çocuk olsam yine aynı heyecan ve merakla başlardım okula."