BİLİM VE TEKNOLOJİ
17 Nisan 2020

Koronavirüse karşı alternatif bir yöntem: UV-C ışığı

BİLGİ öğrencilerinin UV-C ışık kaynağı kullanarak hazırladığı kit ile eşyalarımızı Koronavirüs’ten dezenfekte etmemiz mümkün. Kolaylıkla temin edilebilecek 4 malzemenin kullanıldığı bu sistem evde rahatlıkla hazırlanabiliyor. 

...
Boş bir kutunun içini alüminyum folyo ile kaplayıp içine UV-C ışık kaynağı yerleştirerek hazırladığımız sistem ile marketlerden aldığımız ürünleri veya eşyalarımızı bu kutuda UV-C ışığında 3-5 dakika bekleterek Koronavirüsten dezenfekte edebiliyoruz.

Koronavirüs (COVID-19) salgınında virüsten korunabilmek için marketten aldıklarımızı veya eşyalarımızı nasıl dezenfekte edebileceğimiz sorusu hepimizin gündeminde.

BİLGİ Robotics Kulübü’nden Baran Ötegengil, Tuana Çabuk, Süleyman Kapısız ve Serap Görmüş’ün BİLGİ Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Erdem’in danışmanlığında geliştirdiği kit ile kolaylıkla temin edebileceğimiz 4 materyali kullanarak nesneleri Koronavirüs’ten dezenfekte etmemiz mümkün. İhtiyacımız olan materyaller ise UV-C ışığı veren bir ampul, alüminyum folyo, bir adet kutu ve gerilim kaynağı.

Projenin yürütücülerinden Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Baran Ötegengil, herkesin ulaşabileceği malzemeler kullanarak geliştirdikleri kit ile insanlara alternatif bir dezenfeksiyon yöntemi sunmayı amaçladıklarını söylüyor. Ötegengil, kitin nasıl kurulabileceğini şöyle anlatıyor:

“Boş bir kutunun içini, ışığın her noktaya ulaşabilmesini sağlamak için evimizde bulabileceğimiz alüminyum folyo veya herhangi bir reflektör malzemeyle kaplıyoruz. Kutunun içine UV-C floresan ampul veya led ışığı yerleştiriyoruz. Dezenfekte etmek istediğimiz malzemeyi kutuya koyuyoruz. Kutunun kapağını kapatıp elektriğe bağladığımızda içine koyduğumuz cismin UV-C ışığıyla temas etmesiyle cisim üzerindeki bakteri ve virüsler ölüyor.”

Ötegengil, kapağı kapatmadan ışığı yakmamamız gerektiğini çünkü çıplak gözle UV-C ışık kaynağına bakmanın insan sağlığı için tavsiye edilmediğini vurguluyor. 15 Watt’lık UV-C ışığı kaynağının nesneler üzerindeki virüsü 120-130 saniyede öldürebildiğini belirten Ötegengil, kullanıcılara kesin sonuç almak için dezenfekte etmek istedikleri nesneyi kutuda 3-5 dakika bekletmelerini öneriyor.

15 Watt’lık bir UV-C ışığı kaynağı nesneler üzerindeki Koronavirüsü 120-130 saniyede öldürebiliyor.

Virüsün DNA’sını bozuyor

Proje danışmanı Dr. Öğr Üyesi Mehmet Erdem, “UV-C ışınları bakteri ve virüslerin DNA yapısını bozarak bu mikroorganizmaları yok eder. Ayrı bir kimyasala gerek kalmadan bunu yapabildiği için UV-C ışınlarının su arıtma cihazlarında veya hava dezenfektan cihazlarında da kullanıldığını biliyoruz. Dolayısıyla bu prensibi kullanarak öğrencilerimizle birlikte evlerde hazırlanabilecek bir dezenfektan kiti yapma fikri doğdu.  Dışarıdan gelen veya üzerinde virüs bulunabilecek nesneleri UV-C ışığıyla dezenfekte edip güvenli bir şekilde kullanabiliriz. UV-C ışınları insan dokusuna uzun süre temas etmediği sürece çevre dostudur ve güvenlidir” diyor.

‘Marketlerde de uygulanabilir’

UV-C ışığının kullanıldığı benzer bir sistemin marketlerde kasa bandına yerleştirilerek ürünleri Koronavirüsten dezenfekte edebileceğini söyleyen Ötegengil, BİLGİ Robotics, BİLGİ Mechanical Engineering Society ve BİLGİ Energy Crew kulüplerinden 23 kişilik bir ekiple benzer bir sistemin marketlere taşınabilmesi için bir proje üzerine çalıştıklarını belirtiyor:

“Koronavirüsten korunmak için marketten aldığımız ürünleri kolonyayla, kimyasallarla temizliyoruz; ürünleri evimize sokmadan dezenfekte etmeye çalışıyoruz. Bu yoğun kimyasal kullanımının yarın ne tür sonuçlarının olacağını bilemiyoruz. Kasa bandının çıkışına kurulmuş UV-C ışığının kullanıldığı bir sistem sayesinde aldıklarımızı marketlerde dezenfekte ederek evimize götürebiliriz. Bu proje için çeşitli şirketlerle görüşmeye başladık. Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Bu süreçte bizlerle çalışmak isteyen, bize destek olmak isteyen herkes aramıza katılabilir.”