MEZUN
21 Ekim 2021

Dava dilekçeleri artık yapay zekâ ile yazılacak

BİLGİ Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunları Yunus Berfu Özcan ve Engincan Kaya’nın girişimleri “De Jure” yapay zekâ temelli bir yazılım ile avukatların dava dilekçesi yazarken hukuki araştırma sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Girişim, TÜBİTAK 1512 BİGG Programı kapsamında destek aldı

...
BİLGİ Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunları Engincan Kaya ve Yunus Berfu Özcan

BİLGİ Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunları Yunus Berfu Özcan ve Engincan Kaya ile Avukat Akif Çimen’in kurucuları olduğu “De Jure”, yapay zekâ aracılığıyla hukuki dilekçe yazma süreçlerini kolaylaştırmayı hedefleyen bir girişim.

“De Jure”, TÜBİTAK 1512 BİGG Programı kapsamında yapılan 4482 başvuru arasından programın ikinci aşama desteğini almaya hak kazanan 153 girişim arasına girdi.

Makine öğrenmesi ve doğal dil işleme teknolojileriyle geliştirilen yazılım, avukatlara hukuki dilekçe yazma süreçlerinde yazdıkları konuyla ilgili bu zamana dek verilmiş emsal kararları önerecek; avukatlar ise bu kararlarda atıfta bulunmak istedikleri bölümü seçtiklerinde yazılım alıntılama kurallarına uygun bir şekilde o bölümü otomatik olarak dilekçeye ekleyebilecek. Yazılımın veritabanını ise Yargıtay’ın, Danıştay’ın ve UYAP’ın web sitelerinde erişime açılan kararlar oluşturacak.

‘Amacımız hukuki araştırma sürecini hızlandırmak’

Girişimin mottosu: “Dijital hukuk, hızlı adalet.” Yunus Berfu Özcan, girişim fikrinin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor:

“Hukuk alanında teknolojinin gelişim vadettiğini, hukuki süreçlerin yapay zekâ sayesinde çok rahat otomasyona dökülebileceğini düşündüğümüz için bu girişimi kurduk. Avukatlarla iletişime geçtiğimizde özellikle emsal karar arama süreçlerinin bazen günler aldığını öğrendik. Bu bizi çok şaşırttı. Yapay zekâ sayesinde çok kısa sürede daha fazla ve kaliteli ihtiyaca uygun dokumanı bulmak mümkün. Bu amaçla avukatların hukuki dilekçe yazım süreçlerinde emsal kararlar için yaptıkları araştırma sürecini kolaylaştırıp hızlandıracak bir yazılım geliştiriyoruz. Ürünümüz dilekçe yazımı esnasında yazılan metnin semantik analizini yapıyor. Veritabanımızda yer alan kararlar arasından o alanda verilmiş, konuyla ilgili kararları bulup listeliyor. İstediğiniz kararın ilgili bölümünü seçtiğinizde, yazılım atıf kurallarına göre o bölümü yazılan dilekçeye ekliyor.”  

Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren ilk girişimlerden

Engincan Kaya, Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren firmalar arasında yapay zekâ teknolojilerinin henüz yeterince yaygınlaşmadığını belirtiyor:

“Geliştirilen yazılımlar avukatlara daha çok arama motoru üzerinden anahtar kelime ile arayarak emsal kararları bulma imkânı sunuyor. Bizim girişimimiz ise bu anlamda yapay zekâ teknolojileri kullanılarak geliştirilmiş Türkiye’deki ilk girişimlerden biri olacak. Yapay zekâ kullanımı şu an emekleme döneminde, ama pek çok alanda çok hızlı gelişim gösteriyor. Özellikle hukuk teknolojileri alanı gelişime oldukça açık bir alan. Biz bu alanda çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz.”