Afet bölgelerinde kullanılabilecek solar kutu
BİLGİ Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencileri, güneş enerjisiyle pek çok elektrikli cihazı çalıştırabilen taşınabilir “solar kutu” tasarladı. Öğrencilere göre geliştirdikleri cihaz, elektrik kesintisinin önemli sorunlardan biri olduğu afet bölgelerinde temel elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir
“Solar Kutu” aydınlatmadan buzdolabına, ısıtıcıdan telefon şarjına ihtiyaç duyduğumuz elektrikli cihazları çalıştırabilen, taşınabilir ve hafif bir enerji kutusu.
BİLGİ Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencileri Ufuk Ünal, Erdi Taşkın, Mert Aksüt ile bölüm mezunu Mehmet Yıldırım tarafından bitirme projeleri kapsamında Bölüm Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Günay danışmanlığında tasarlandı.
Güneş enerjisiyle şarj olabilen bu kutu güneş ışığının olduğu zaman diliminde kesintisiz elektrik sağlayabilirken güneş ışığı olmadığında 350 watt’lık bir bataryayla elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.
Kutu elektrik erişiminin olmadığı bölgelerde hayatı kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ufuk Ünal solar kutuyu geliştirirken kendi ihtiyaçlarından yola çıktıklarını söylüyor: “Şehir dışında elektrik erişiminin olmadığı alanlarda veya acil durumlarda insanların enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir cihaz tasarlamak istedik. Özellikle kamp yaparken bu ihtiyacı karşılayabilecek böyle bir cihazın eksikliğini yaşıyorduk. Kutu, güneş panelleri sayesinde yaklaşık 5 saatte şarj olabiliyor. İçinde enerjiyi saklamak için bir akümüz var. Aydınlatma için kutunun üzerinde tek şarjda 48 saat kullanabilecek ampul girişleri bulunuyor. Güneş panelleri, televizyon, buzdolabı, dizüstü bilgisayar, ısıtıcı gibi elektrikli cihazları çalıştırabilecek güçte elektrik üretebiliyor.”
Kamplarda elektrik ihtiyacını karşılama düşüncesinden yola çıksalar da Erdi Taşkın, cihazın afet durumlarında da kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Taşkın, “Afet bölgelerinde elektrik kesintileri yaşanabiliyor. Dolayısıyla böyle zamanlarda bu kutu afetzedelerin elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir. Lokal kesintiler olduğunda bu tür ufak cihazlar geçici olsa da temel ihtiyaçları karşılayabilir” diyor.
‘Yenilenebilir enerjiyi bireysel ihtiyaçlarımız için kullanabiliriz’
Mehmet Yıldırım ise tasarladıkları kutunun farkının pek çok cihazı çalıştırabilme özelliği olduğunu belirtiyor. Yıldırım, “Çok amaçlı, olabildiğince ekonomik, hafif ve her yerde kullanılabilir bir cihaz yapmaya çalıştık. Hem ülkemizde hem de dünyada temiz enerjiye önemli bir yönelim var. Fosil yakıtların zararları nedeniyle dünyanın yenilenebilir enerjiye döndüğü bir süreçte insanların yenilenebilir enerji kaynaklarını minimal bir düzeyde de olsa kendi evlerinde veya bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilmelerini önemli görüyoruz” diyor.