KAMPÜS
27 Temmuz 2023

Kampüs içinde bir kent bahçesi: BİLGİ Bahçe

BİLGİ, santralistanbul Kampüsü’nde kurduğu “BİLGİ Bahçe” ile sürdürülebilir kent içi tarım örneklerinden birini hayata geçirdi. BİLGİ çalışanları ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin kullanımına yönelik tasarlanan bahçede BİLGİ’liler kendi ürünlerini yetiştirerek toprağa temas ediyor

...
BİLGİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fikret Soner, "Kent bahçeleri günümüzde çiftçiliği kırsaldan kente taşıyan, kent sakinlerine basitçe kendi tüketimi için yetiştiricilik yapmayı sağlayan ve kentlerde yeşili artıran bir alternatif olarak öne çıkıyor." diyor.

“BİLGİ Bahçe” santralistanbul Kampüsü’nde BİLGİ’lilerin ekip biçerek kendi ürünlerini yetiştirebileceği bir tarım alanı. BİLGİ çalışanları kendilerine ayrılan alanda toprağa temas ederek sürdürülebilir gıdalar üretme olanağı bulurken Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ise tohumdan tabağa giden süreci ve tarımsal üretim yapmayı deneyimliyor.  

BİLGİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fikret Soner, “BİLGİ Bahçe, kent yaşamına hâkim olan tüketim yoğunluğuna karşı kendi ürünlerini üretmek ve toprakla uğraşmak isteyen BİLGİ’lilerin ortak kullanımına sunulan bir kent bahçesi olarak tasarlandı. Kent bahçeleri günümüzde çiftçiliği kırsaldan kente taşıyan, kent sakinlerine basitçe kendi tüketimi için yetiştiricilik yapmayı sağlayan ve kentlerde yeşili artıran bir alternatif olarak öne çıkıyor.” dedi.  

Bahçenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde gastronomiye giriş dersleri arasında yer alan Sürdürülebilir Tarım dersinin uygulama alanı olarak da kullanıldığını belirten Soner, “BİLGİ Bahçe ile öğrencilerimizin ekolojik duyarlılığını artırmayı; onlara sürdürülebilir tarımın önemini, biyoçeşitliliğe ve çevreye zarar vermeden üretmeyi, tohumu ve toprağı tanımayı öğretmeyi hedefliyoruz. Birinci sınıf öğrencilerimiz bitkilerin tohumdan başlayan yolculuğunu deneyimlerken tohumdan tabağa giden sürece ve bu sürecin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına dair farkındalık kazanıyor. Öğrenciler tüm eğitim yılı boyunca mevsime göre yetiştirilen aromatik bitkileri, yenilebilir çiçekleri ve sebzeleri bahçeden toplayarak derslerde kullanabiliyorlar. Böylece tüm eğitimleri boyunca onların tarım ile ilişkide kalmalarını sağlıyoruz” dedi.